Att datera vintagekläder del 2 – Carin daterar en blå skönhet

Då var det dags för näst datering, en blå goding. För att vara så pedagogisk som möjligt kommer jag att gå igenom klänningen på samma sätt som den röda finskan.

BildJag börjar med att leta efter etiketten. Det var svårt. Den sitter innanför fodret på ena sidan och ser ut såhär:

BildEtiketterna är vävda och lyder JW Robinson California samt Adele Simpson. Klänningen är alltså amerikansk, tvättråd och storleksangivelse saknas. Jag googlar JW Robinson California och får direkt en träff! JW Robinson var en kedja i Kalifornien och Arizona etablerad 1881 och bytte namn 1989. Nu googlar jag Adele Simpson och får en guldträff! Inte nog med att jag får reda på att klänningen är designad av Adele Simpson (1903-1995), sidan visar även hennes etiketter genom åren och klänningen kan direkt dateras till 50-tal! Adeles man Wesley designade många av hennes tyger men Adele ägde och drev företaget sedan 1949. Adele gick i pension tidigt 80-tal och hennes dotter tog över företaget. Jag blir nyfiken på Adele och gör en sökning på etsy. Eftersom många amerikaner använder etsy för att sälja vintagekläder får jag se fler av Adeles kreationer.

Nu hade jag ju kunnat stanna här. Jag vet att klänningen är ifrån 50-talet, vem som designat den och var den sålts. Men vad kan jag mer lära mig om klänningen? Vi fortsätter med materialet. Etiketten ger ingen hänvisning men känslan i fingrarna säger siden. Eftersom jag nu vet att Wesley designade många av hennes tyger så bestämmer jag mig för att tyget är tryckt siden. Jag är dålig på att reda ut vad som är vilken vävning så jag lämnar materialbestämningen där. Vill du läsa mer om siden så hänvisar jag till Stinas blogg!

BildDags att granska dragkedjan. Den sitter mitt bak, är lång och i metall. Små metallkrokar sitter högst upp.Bild

Bild

Detta säger mig att klänningen är äldre än 60-tal när plastdragkedjor tar över. Placeringen säger att den är nyare än 40-tal. Dags att titta på sömmarna.

Bild

Bild

Bild

Klänningen är både maskin- och handsydd. Den är inte overlockad. Sömmen vid boleron är förstärkt med ett band. Det finns gott om sömsmån och fållen är varken liten eller stor. Det säger mig tidigt 50-tal. Dags att utvärdera klänningens stil. Det är en klänning med bred V-ringning, lätt utställd kjol, en liten volang baktill, en påsydd bolero med liten ärm, den går precis nedanför knäet.

Nu daterades ju denna klänning redan när jag hittade etiketten men även utan etikett skulle denna klänning kunna dateras till tidigt 50-tal. 

 

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Att datera vintagekläder del 2 – Carin daterar en blå skönhet

  1. Ursnygg klänning! Adele Simpson har gjort mycket kläder som jag dreglat över… Och tack för länken! 😉

  2. Ping: Vem läser här? | Retro ABC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s