Att datera vintage – vad säger lapparna?

En liten lapp kan säga så mycket mer än vad du tror
och kan vara till stor hjälp när du daterar dina vintagepärlor!

Vi börjar med utseendet! Hur ser själva lappen ut? Är den vävd eller tryckt? Hur ser typsnittet ut? Fashion guild är en guldgruva att leta i!

Här hittar vi både designers logga och kedjan som sålt klänningen! Klänningen har jag tidigare daterat till 50-tal

Årtal. Leta efter det uppenbara! Finns copyright och årtal angett? Anges tillverkningsländer som inte finns längre? Har du inte helt koll på världshistorien kan du fuska här

Patriotiska vibbar. Står det Made in USA och du får patriotiska vibbar av flaggor mm? Tänk 80-tal. Även i Sverige är det populärt att sätta svenska flaggan på svenskproducerade plagg sent 70-tal och 80-tal. Runt 1985 tulltade jag runt i en brun manchesteroverall med svenska flaggan på när vi var hemma på besök i Sverige. Ska se om jag inte kan hitta en bild och lägga upp här…

Finns adress men inte ett postnummer? Då är det gjort före 1968 i ett svenskt plagg och före 1963 i ett amerikanskt när postnummer infördes i Sverige respektive USA. Det var ofta fint att ange vilken stad som ett plagg blivit sytt i, speciellt vg sömmerska/skräddarsytt. Men här är jag lite osäker på när och hur länge.  Jag får researcha vidare.

Denna etikett kommer ifrån en klänning som är solklar 40-tal, tidigt 50-tal.

Denna etikett kommer ifrån en klänning som är solklar 40-tal, tidigt 50-tal.

2014-06-01 18.30.00

Turku (sv Åbo) kommer denna 70-talskjol ifrån. En separat lapp anger tvättråd och material.

Material, material, MATERIAL! Jag vet inte hur många gånger jag kan påpeka detta! 100% Polyester användes inte i kläder på 50-talet oavsett vad en traderasäljare påstår! Här hittar du en bra genomgång av när olika material dyker upp. När du köper på nätet är material något av det svåraste. Finns ingen märkning så är det känslan i fingrarna du får gå på!

100 % bomull

100 % bomull

Storleksangivelser. Halva storlekar angavs t.ex. i amerikanska plagg ca 1940-1970. Även ”plus-sizes” har haft andra siffror än idag. EN 13402 är idag den europeiska standarden. 2004 ändrades tex vad S M L står för i Sverige för att motsvara europeiska mått. Idag motsvarar stl 40/42 M. Hittar du ett Lot number? Då är plagget tillverkat före 1979. Finns ingen storlek alls men en fin lapp? Då är plagget troligen före 1958, det var då de första standardiserade storlekarna började komma.

Etikett i baddräkt ifrån 60-tal, notera adressen!

Etikett i baddräkt ifrån 60-talet, notera adressen!

Tvättråden. Internationella tvättrådssymboler kom 1971. Innan dess kunde tvättråd ges och se ut lite hurusom. Jag har tex sett rekommendationer som handtvätt 70 grader… På 80-talet kommer torktumlarsymbolen och den är en mycket bra dateringsmarkör!

Här anges både storlek 40 och storlek 20

Här anges både storlek 40 och storlek 20. Se även att plagget ska tvättas i 50 grader

Andra symboler och märkningarRN-numret har jag skrivit om. I svenska plagg kan du leta efter VDN-märkning som fanns mellan 1951 och 1973. På denna länk hittas fler tips om amerikansk vintage. I amerikanska plagg är även fackliga symboler en ledtråd till datering!

Annonser

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Att datera vintage – vad säger lapparna?

  1. Åh vad mycket bra tips och länkar!

    • När min/din okända amerikanske kusinhalvbror som enbart gav pengar till dig/mig trillar av pinn, visst startar vi en syateljé-, klädbutik- och vintagekonsult-bolag?

  2. Ping: DeHå of Sweden | Retro ABC

  3. Ping: Tips för en lyckad second-hand shopping | Gröna trådar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s