Skor, skor, skor!

En outfit är ju inte komplett utan rätt skor på foten. Jag är alltid på jakt efter nya (dvs gamla) skor. Den hårda vägen har jag gång på gång fått lära mig att jag inte ska köpa skor utan att ha provat dem. Jag har hög vrist, kort fot och dessutom är den bred pga hallux valgus. Kalleanka-fötter helt enkelt. Skor förr och idag tycker jag oftast stämmer i storleksmärkningen vad gäller längd. Men för mig med hög vrist är det ofta halvt omöjligt att komma i stövlar. Dessutom var ju folk smalare förr så många stövlar är för trånga för mig med rejäla vader. Nutida mått är dessaBild Ett bra sätt att mäta innermått på skor är att använda ett sugrör. Stoppa in, vik ner baktill och mät! Med spetsiga skor går tyvärr inte detta så bra dock… Dessutom finns det ett antal andra mått att hålla koll på:

 • Skafthöjd – Den mäter du från klackens överkant till stövelns överkant.
 • Klackhöjd – Mät baktill på klacken. Alltid bak annars får du ange massor av mått!
 • Skaftvidd – Mät högst upp på skaftet. Jag mäter runt om och inte rakt över. Då får du yttermåttet och innermåttet är alltid mindre! Dessutom behöver du ange om det finns giv i materialet och dra av för att en dragkedja alltid är fast och drar in måttet lite.

Att datera skor är inte riktigt min gebit (jag kan för lite helt enkelt!) så jag lånar vad fashion guild skriver: DATING VINTAGE SHOES

 • Vintage shoes will be sized for width AAAA – DDD. i.e.: 1940s platforms will be marked for size with A – D – 1970s will be med, narrow wide. (…)
 • Paris Point system (i.e. 42) is used on European and Asian shoes. England and Germany use the traditional method of sizing (i.e. size 5). American system is similar to England, but modified (e.g. size 7). However, some countries that manufacture shoes for export sensibly mark shoes in the size system of the country they are shipping to.
 • Exotic leathers (crocodile, lizard. alligator) are commonly used for shoes during WWll because they weren’t rationed or used for the war effort.
 • Remember – “Croc has a dot, alligator not” when identifying skins. The dot is in the middle of the scale.
 • Sandals entered the shoe wardrobe in mid-1930 – first in Europe, then USA.
 • From the sandal came the open toe and the sling back in the late 1930s – never before.
 • Mules or open back clogs are likely to be European if they predate 1990. Though some were seen in the 1970s in the USA, they really weren’t popular in North America until the 1990s.
 • Stiletto heels began in Italy in 1955 and pointed toes in 1957.
 • Generally speaking, shoes with round toes and Spanish heels (high, but thicker than a stiletto’s) are pre-1957.

Något att tänka på är att eftersom det inte skrivs lika mycket om hur man daterar vintageskor så är kunskapen inte så stor. Igen måste man tänka på material, sömmar, märkning och till viss del stil. Jag tänkte visa upp några av mina favoriter. Först ut är ett par 50-60-talare som jag köpte på Myrorna. De har tillhört SVT’s kostymförråd i Malmö. Självklart tror jag att någon spännande kändis har använt dem i någon vansinnigt känd produktion.

Bunt skinn, fint uppbyggda inuti och lagom hög klack. Ignorera att de är i akut behov av skokräm bara
Brunt skinn, fint uppbyggda inuti och lagom hög klack. Skosnöret är garanterat inte original och de är otroligt sköna att gå i. Ignorera att de är i akut behov av skokräm bara

Mitt bästa tal är 60-talet. I alla fall just nu! Dessa helt ljuvliga stövlar i nån sorts plastat läder eller lack köpte jag online bara för att hemma upptäcka att det inte funkade med vaden. Kolla in de dubbla dragkedjorna! Tyska är de också minsann, kommer ifrån Peter Kaiser – ett skoföretag som finns än idag och startades 1838. Under andra världskriget förstördes deras fabrik totalt men 1968 är de uppe i en produktion om 6000 par skor om dagen i fyra fabriker. Stövlarna sålde jag vidare på tradera.

Bild
Texten lyder ”Peter Kaise 4 Made in West Germany”

Bild Ett svenskt skomärke som ofta dyker upp bland vintageskor är Gyllene Gripen. Idag hittas märket på Skopunkten och har skor av rätt usel kvalitet. Annat var det förr! Kolla in dessa godingar i mjukt kalvskinn! Bild Bild Dessa godingar hittade jag på en idrottsloppis men väl hemma var jag tvungen att inse att de är för stora. Men den här modellen är ju min absoluta favorit! Lagom hög taxklack, slejf och i mjukt skinn. Jag har fått hjälp med att datera dessa till 66-68 när det enligt uppgift var populärt med den där kulan. Dessa skor letar ny ägare! Hojta ifall det är du! (Uppskattade storlek 37-38!) Jag har även mejlat till put feet first och frågat om de kan berätta mer om historiken bakom Gyllene Gripen! Här har vi ett par sena 50-talare eller 60-talare. Kanske har de fått gå på bröllop? Brokadtyget får mig att tänka mer 60 än 50 men jag är osäker.

Nätta slingbacks med taxklack

Nästa par ut är ett några 60-70-talare. Jag har en idé om att klacken vore bredare om de var solklara 70-talare.

Guld, guld, guld!
Guld, guld, guld! Grämer mig så att de är lite för smala för mig.
Svarta godingar med höööööög klack, T-slejf och logga som andas retro
Svarta godingar med höööööög klack, T-slejf och logga som andas retro. De är ett av få lyckade online-köp, från bästa fb-gruppen såklart!

Maling’s shoes verkar vara ett amerikanskt företag och jag hittar en annons från 1951 iaf. Jag hittar även Maling Brothers, en butikskedja i USA. Oklart varifrån mina skor kommer. Nu till sommaren kommer mina fötter att klädas med ffa trätofflor från Nybrotoffeln och Swedish Hasbeens.Mina skor från Swedish Hasbeens (modell Lacy i smutsgrön) köpte jag på Vintagemässan när de sålde ut träskor (annars hade jag inte haft råd med ett par…) Nybrotoffeln är ett småländskt företag där du själv kan designa din sko! Storleksmässigt tycker jag att de är bra och storlekarna stämmer. Men! Många skor i denna sorts töjer sig så om du är mellan storlekar ta den mindre! Jag har köpt mina hos Bergelin i Malmö för jag ville prova. Nu när jag vet att storleken 36 stämmer på mig kan jag ju våga designa min egen sko vid tillfälle!  Priserna är dessutom riktigt bra!

Bild
Välj modell, botten, material och storlek!
Bild
Min modell heter ”Butterfly”, botten är ”Natur träbotten låg 5 cm klack” och färgen är ”Naturläder”. Den låga klacken gör att det går utmärkt att köra bil i dem!

Letar du efter de ultimata sommarskorna rekommenderar jag varmt Nybrotoffeln!

Annonser

5 kommentarer

Under Uncategorized

5 svar till “Skor, skor, skor!

 1. Härligt inlägg Carin! Synd att jag har så stora fötter att jag inte kan köpa de där Gyllene Gripen av dig! Men om du är ute och springer på något i 39, som inte går att motstå….

  • Vilka modeller tänker du på? 39 är ju en väldigt vanlig storlek så de brukar ryka snabbt medan minifoten jag kan hitta guldkorn lite överallt…

   Jag tycker lätt du ska kolla in Nybrotoffeln om du inte har ett par redan!

 2. Ping: Hur gammal är skon? Dateringstips! | Retro ABC

 3. Ping: Höstskorna! | Retro ABC

 4. Ping: Vem läser här? | Retro ABC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s